Skip to content

RECIPES | Endive, potatoes and a little apple + lemon touch

juni 19, 2011

Lately I prefer healthy food more and more over the standard yummy things like pizza, fries, pancakes and kebab (mmm not that I do not like them anymore!). I’ve got a couple of GREAT recipes and thought it would be a nice change to share them with you every now and then. Healthy food and fashion are closely related, as we all know. Especially the recipes that can be found at the Albert Heijn website are so tasty! Today we start off with one of these, found by my dad about a year ago and ever since one of the faves of the family, namely potatoes with andive and pork meat. Nomnomnom!

De laatste tijd houd ik steeds meer van gezond eten in plaats van lekker eten als pizza, patat, pannenkoken en kebab (mmm niet dat ik dat niet meer lekker vindt hoor!). Ik heb een aantal GEWELDIGE recepten en ik dacht dat het misschien wel leuk zou zijn om ze zo nu en dan met julleie te delen. Gezond eten en de modewereld zijn nu eenmaal met elkaar verbonden, zoals we allemaal weten. Vooral de recepten van de Albert Heijn website zijn zo lekker! Vandaag beginnen we met  één van deze, ongeveer een jaar geleden gevonden door mijn vader en sindsdien een favoriet van de familie, namelijk lauwe salade met kalfslever (wij gebruiken varkensvlees) en andijvie. Nomnomnom!

Ingredients (for 2 persons):
0.5 crop endive / 0.5 krop andijvie
300 g new potatoes / 300 g krielaardappeltjes
salt / zout
1 apple / 1 appel
lemon juice / citroensap
2 spoons of vinegar / 2 eetlepels azijn
pinch of mustard / mespunt mosterd
1/4 teaspoon dried thyme / 1/4 theelepel gedroogde tijm
1/2 teaspoon sugar / 1/2 theelepel suiker
3 spoons of chopped chives / 3 eetlepels geknipte bieslook
pepper / peper
7 spoons of oil / 7 eetlepels olie
200 g calf liver (but I personally prefer pork meat) / 200 g kalfslever (maar persoonlijk gebruik ik liever varkensvlees)
3 slices bacon / 3 plakjes ontbijtspek
flour / bloem

Preperation: Clean the andive and cut it into small strips and let it ‘dry’ in a constrainer. You can choose to either frying the potatoes, to bake/cook them or even use the oven. Peel the apple, rasp it and then sprinkle the lemon juice over it. Blend in a bowl a sause out of the vinegar, mustard, thyme, sugar, chives, a bit of pepper, a bit of salt and 4 spoons of oil. Cut the meat in cubes of the size of a die. 
Heat the rest of the oil in a fying-pan and bake the bacon slices for a moment. Then you take them out of the pan and chop them into very small pieces. Sprinkle the calfs liver with flour (you do not have to do this if you use pork meat) and bake them for 2 minutes and stir them constantly. Take the meat out of the pan and bake the andive now for 30 seconds while stirring them constantly as well. Add the sause, stir it all and divide the andive over two plates. Put the meat, bacon and the apple on top of it and the lukewarm potatoes around the edge of it. 

Voorbereiding: Maak de andijvie schoon en snijd het in dunne reepjes en laat het dan uitlekken in een vergiet. De aardappeltjes kun je frituren, koken, bakken of bijvoorbeeld in de oven bakken. Schil dan de appel en rasp hem met een grove rasp en daarna besprenkel je hem met citroensap. Roer in een kommetje een sausje van de azijn, mosterd, tijm, suiker, bieslook, een snufje peper, een snufje zout en 4 eetlepels olie. Snijd het vlees in dobbelsteen grote blokjes.
Verhit in een koekenpan de rest van de olie en bak hierin even de plakjes ontbijtspek. Haal het dan uit de pan en hak het zeer fijn. Bestrooi de kalfslever met wat bloem (dit hoef je niet te doen indien je varkensvlees gebruikt) en bak het in de olie op een hoog vuur al omscheppende gedurende 2 minuten. Neem het dan uit de pan en verhit de andijvie in de rest van de olie gedurende 30 seconden terwijl je dit ook constant omschept.  Voeg het sausje toe, schep het om en verdeel het over de twee borden. Het vlees, de ontbijtspel en de appel schep je erbij en de lauwe aardappeltjes leg je langs de rand van de borden.

No comments yet

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers op de volgende wijze: